11 Nisan 2009 Cumartesi

Yildizlarda Kayar


Bir donem bana gore dunyanin en iyi futbolcusuydu. Parma'dan Inter'e gelisi beni mutlu etmisti. Ronaldo'dan sonra bir baska Brezilyali tasiyacakti Inter'i. Sari - lacivertli formadan sonra, siyah - mavili forma siritmadi cok benim gozumde. Tam baslamisti ki, 35 metreden frikikler, goller, asistler; babasinin vefatindan sonra sadece eski gunlerine sanal ortamlarda erisir oldu Adriano. Alkol, uyusturucu derken kayboldu birden. Neredeyse onem verilmiyordu ona. Sampiyonlar Ligi'ne verilen 25 kisilik isimde adi bile yoktu bir donem. Sonrasinsa Mourinho'nun gelisiyle tam eski gunlerine geri donerken, tekrar bitirdi kendini. 2 hafta once Brezilya'ya bir gitti, gidis o gidis. Artik Mourinho bile umursamiyor onu. Eger oynamak istemiyorsa oynamaz diyip, bir nevi silip atmis ex-Imparator'u. Bu kadar sert konusmasinin nedeni ise, Adriano'nun futbolu birakiyorum gibi carpici bir aciklama yapmasi. Bu aciklamayla yetinmeyip, Italya'da mutlu olamadigini, butun futbol oynama arzusunu kaybettigini ve su anda sadece sagiligini dusundugunu belirtmis. Tam babasinin vefatini atlatmisken, simdi de kiz arkadasi depresyona soktu onu. Kismetsiz bir adammis bu Adriano. Yolun acik olsun.

Ekonomi


Ulkemizde, futbolun ve futbol uzerinden yapilabilecek pazarlamanin farkina varilali yaklasik 7 - 8 yil oluyor. Fenerium, BJK Store (sonrasinda Kartal Yuvasi), TS Club ve Galatasaray Megastore (sonrasinda Galatasaray Store ) gibi atilan adimlar, takimlarimiza daha yeni yeni maddi kazanc saglamaya basliyor. Kombine kart gibi bir baska konuysa son 10 yilda kuluplere etkili bir kazanc kaynagi oldu. Kulup urunleri, kombine kart ve bunlar gibi bir cok konuya bizlerden cok daha once onem veren kulupler simdi kendini gosteriyor. Turk takimlari ve diger takimlar arasindaki fark asagida. Buyuk takimlariz diye gecinmek yetmiyor.

Top 25 clubs: (€, 000,000's)

1  Manchester United 1,423

2  Real Madrid 1,030 

3  Arsenal 913 

4  Bayern Munich 845 

5  Liverpool 768 

6  Milan 753 

7  Barcelona 730 

8  Chelsea 609 

9  Juventus 457 

10 Schalke 04 388 

11 Tottenham Hotspur 339 

12 Olympique Lyonnais 322 

13 Roma 290 

14 Inter Milan 281 

15 Hamburg 251 

16 Borussia Dortmund 247 

17 Manchester City 236 

18 Werder Bremen 222 

19 Newcastle United 217 

20 Stuttgart 201 

21 Aston Villa 183 

21 Olympique de Marseille183 

23 Celtic 166 

24 Everton 158 

25 Rangers 148

Yeni zengin Manchester City 17. dikkatinizi cekerim.

Lincoln Sorunsali


"Kendimi size, antrenörlerime, bana her zaman sahip çıkan yöneticilerimize ve kalbimde çok özel yeri olan büyük Galatasaray taraftarına affettirmek için Fenerbahçe maçından daha iyi fırsat bulamam."

Cassio de Souza Soares Lincoln


Hamburg macinda arkadaslarini yari yolda birakip, soyunma odasina kacarken aklin neredeydi ?

10 Nisan 2009 Cuma

Keyf-i Futbol 10 - 12 Nisan


10 Nisan Cuma
18.00 Manisaspor - Giresun (D SPOR)
19.30 Reading - Sheffield United (FUTBOL SMART)
20.00 Kocaelispor - Beşiktaş (LİG TV)
11 Nisan Cumartesi
13.00 FC Moscow - Spartak Moscow (SPORMAX)
14.00 Altay - Kasımpaşa (D SPOR)
14.45 Liverpool - Blackburn (SPORMAX)
15.15 Sivasspor - Antalyaspor (LİG TV)
16.00 İnter - Palermo (NTVSPOR)
16.00 Lazio - Roma (NTV)
16.30 Bayern Münich - Frankfurt (KANAL 24)
17.00 Sunderland - Manchester United (SPORMAX)
19.00 Hacettepe - Trabzonspor (LİG TV)
19.30 Stoke City - Newcastle United (SPORMAX)
20.00 Auxerre - Bordeaux (KANAL A)
20.45 PSV - Uthrecht (FUTBOL SMART)
21.00 Barcelona - Recreativo Huelva (NTV)
21.00 Benfica - Academica (SPORMAX)
21.30 Genoa - Juventus (NTVSPOR)
22.00 Rennes - St. Etienne (KANAL A)
23.00 Porto - Amadora (SPORMAX)
12 Nisan Pazar
13.00 CSKA Moscow - Lokomotiv Moscow (SPORMAX)
14.00 Boluspor - Kayseri Erciyes (D SPOR)
16.00 Aston Villa - Everton (SPORMAX)
17.30 Ajax - Williem II (FUTBOL SMART)
18.00 Bayer Leverkusen - Werder Bremen (KANAL 24)
18.00 Marseille - Grenoble (KANAL A)
18.00 Real Madrid - Valladolid (NTVSPOR)
18.10 Manchester City - Fulham (SPORMAX)
19.00 Galatasaray - Fenerbahçe (LİG TV)
22.00 O.Lyon - Monaco (KANAL A)

Nou Camp Sonrasi



“Bu maçta golleri ben yemediğim için mutluyum. Barcelona’nın daha fazla gol atmak istememesi iyi oldu, yoksa iki katı farkla yenilebilirdik.”
Michael Rensing


"Belki Münih'e sadece 8 oyuncu getirirler, o zaman şansımız olabilir."
Mark van Bommel

9 Nisan 2009 Perşembe

8/2



Bir onceki turda 12 gol atmalarina ragmen, Barcelona, Bayern'i ezip gecti. 4-0 gibi ezici ve utanc verici bir skorla, benim gozumde turu bitirdiler. Bu mactan sonra Klinsmann'in gidisi kesinlesti gibi bence. Messi'nin insan olmadigini, bir futbol yaratigi oldugunu dun herkes gordu. Bir takim nasil bu kadar yardimlasabilir, nasil bu kadar rahat oynayabilir hala cozemedim ben. Fubolun ozunde ne kadar basit oldugunu, ve basit paslarla ne kadar basarili olabilicegini Barcelona bizlere gosteriyor.

 Diger macta ise Anfield Road'da pek de alisilmayan bir gosteri vardi. Erken bir golle one gecmelerine ragmen, Benitez'in ogrencileri, Ivanovic'in beklenmeyen gollerine ve sonunda Drogba'nin cilasina engel olamadi. Sampiyonlar Ligi'nin takimi Liverpool, sanirim bu sezon alistigimizdan biraz daha erken tamamlicak turnuvayi.


Barcelona : 4 - 0 : Bayern Munich
Liverpool: 1 - 3 : Chelsea

8 Nisan 2009 Çarşamba

Money, Money, Money


Dusun, oynadigin takimda senin yilda kazandiginin 3 katini haftada kazanan var... Ama sen cikiyorsun ve son dakikada gol atip, senden yillik 250 kat daha cok kazanan adamin pacasini kurtariyorsun. Burada zengin olan Ronaldo, fakir olan ise Macheda. Gectigimiz hafta, Manchester United - Aston Villa macinin son dakikasinda gol atip, takimina koltukta tutan Macheda hakkinda yavas yavas bilgiler cogaliyor. Once Sir'in onu zor Lazio'dan getirdigini ve Lazio'yla aralarinda sorun yasandigini ogrendik. Simdiyse Federico Macheda'nin yillik 35 bin pounda oynadigini ogreniyoruz. Cikisi Aydin Yilmaz vari oldu, umarim sonu benzemez. Ama biliyorum ki, Sir Alex Ferguson boyle sonuclara izin vermez. Yeni bir yildiz dogdu mu doguyor mu dogacak mi bekliyoruz.


8/2



Dun gece Sampiyonlar Ligi'nde hic beklenmeyen bir performans goruldu. Kimse Porto'nun Old Trafford'da o kadar etkili, o kadar baskili oynayacagini tahmin edemiyordu ve edemezdide. 4. dakikada Rodriguez'in golu sok etkisi yaratsada, yapilan bir hata 15.dakikada Rooney'nin golunu getirdi. Ilk yarinin sonuna kadar da, macin sonuna kadar da cok bir degisiklik yoktu macta, baskin taraf Porto'ydu. Tam iddaacilar, 87. dakikada Tevez'in golune sevinirken; 90'da Mariano takimina beraberligi getiren, zor golu atti ve tur sansini Portekiz'e tasidi. 

Bu beraberlikle Manchester United kendi evindeki yenilmezlik serisini 20 maca cikardi. Gunun diger macinda ise, eskilerden hatirladigimiz macin bir benzeri yasandi. Tek fark bu sefer sahada gol vardi. Once Senna muhtesem bir gol atti, sonra Adebayor bir baska muhtesem golle cevap verdi. Emirates'te Arsenal'i bir kere izledim, Porto maciydi ve olaganustu oynuyolar kendi evlerinde. Bir ust tura buyuk bir ihtimalle, iki Ingiliz yari finale cikacak.


Manchester United : 2 - 2 : Porto
Villarreal : 1 - 1 : Arsenal

Il Pocho Lavezzi



Napoli'nin bu yil ki, son yillara gore, basarili oyununda en buyuk kati sahibi bana gore Arjantinli Lavezzi. Napoli'de Maradona'dan sonra en cok sevilen Arjantinli olmus durumda simdiden. Sergiledigi basarili futbol ona milli takimin kapilarinida acti. Aguero - Tevez - Lavezzi uclusu, kisa, teknik kapasitesi yuksek, hirsli ve hizli bir forvet hatti olarak Maradona'ya bolca secenek olusturuyor. Su anda bir sakatligi bulunmasina ragmen, Napoli sezon sonunda kendisine yeni bir sozlesme onermeyi dusunuyor. Kendileri de kabul etmeyi dusunuyormus. Napoli gibi bir takimda, Maradona'dan sonra bir Arjantinli olarak omuzlarda olmayi kimse birakmak istemez. Bu sezon 25 maca cikip, 7 gol atmis. Napoli gibi orta siralarda mucadele eden bir takim icin gayet iyi bir sayi. Bakalim onumuzdeki yillarda, Naples'te neler bekliyor onu.

7 Nisan 2009 Salı

Canna


Sezon sonunda Real'le olan sozlesmesi bitiyor. Icinden gecen dogup, buyudugu, yetistigi takima, Napoli'ye donmek ve bir sezon da orada oynamak. Benim Cannavaro'yu tandigim yer Parma'ydi. Parma'nin Parma oldugu zamanlarda, Boghossian'li, Adailton'lu, Buffon'lu, Veron'lu, Thuram'li efsane kadronun bayrak adamiydi benim icin. Napoli son sampiyonlugunu yasadiginda, top toplayiciydi. Bakalim simdi, Hamsik'li, Lavezzi'li, Denis'li Napoli'de neler yapacak, futbol hayatinin son yilinda. Kolay degil, kendisi 2006 yilinin hem Fifa Yilin Futbolcusu hem de Ballon D'or odulune sahip. Unutulmazlardan biri olarak hep kalacak. 

Cengaver



Hafta sonu oynanan, Valencia - Getafe macinda zor rastlanacak bir olay gerceklesmis. Valencia'li orta saha oyuncusu Manuel Fernandes, 75 dakika kaval kemigi kirik bir sekilde oynamis. Mac icinde ve mactan sonra hicbir sey hissetmeyen Fernandes, ancak pazartesi gunu yapilan saglik kontrollerinde doktorlarin ona bacaginda kirik oldugunu soylemesinden sonra farkina varmis olayin. Maci birakabilecegini ancak hic aci cekmedigini de soylemis. Ne yazikki Fernandes sezonu kapatmis. Kaval kemigindeki kirigi hissetmemek nasil bir olaydir merak ediyorum dogrusu.

6 Nisan 2009 Pazartesi

Puan Durumlari





Post Match : Gaziantepspor - Galatasaray


Galatasarayli futbolcular hala sampiyonlugu dusunduklerini bu maci kazanarak gosterdiler.Bazi seylerin devam etmesi icin bu mactan galibiyet alinmasi sartti. Gaziantep'in zor bir deplasman olacagi da belliydi ve biliniyordu. Sezonun basinda beri sergiledikleri bilincli ve dikkatli futbol onlari her takim icin zor bir rakip yapiyor zaten. Ne kadar zorlayan bir rakip olduklarini bugun tekrar gosterdiler. Ozellikle son 15 dakikada Galatasaray inanilmaz derecede zorladilar hatta birden cok gol bulmaya bile yaklastilar. Bugun Galatasaray, Lincoln'suz donemlerin en iyi futbolunu oynadi bana gore. 

Kewell'in, Arda'nin ve Baros'un istekli futbolu bunda etkiliydi. Enteresan bir mac oldu. Galatasaray'in golune kadar sahada sadece Gaziantep vardi. Kisa paslar ve yerine yapilan kosularla Galatasaray'i bogdular. Ancak guzelce cikilan bir counter-attack, Arda'nin Kewell'i zekice gormesi, Kewell'in ortasinda once sanssizlik sonrasinda ise Baros'un guzel rovesatasi Galatasaray'i one gecirdi. 

Rovesatalara Umit Karan'dan alismis olmak degisik duygular yasatti golden sonra Galatasaraylilara. Umit gibi golcu bir futbolcunun son kullanma tarihinin gecmis oldugunu gormek uzuyor. Bunu anlayamayip hala Umit'i daha da rezil edercesine oynatanlarin ne dusundugunu ben anlayamiyorum. Kewell, Leeds'de ve Liverpool'da forvet ve forvet arkasi oynadi. Hatta, Sampiyonlar Ligi finalinde Baros'la birlikte Liverpool'un ileri ikilisini olusturuyolardi. Kenarda bekleyen genclere nasil ve ne zaman sans verecekler boyle firsatlari degerlendirmedikce ? Genc takimlarda ne bolgede oynadigini bilenler galiba daha yakin zamanin farkinda degil. 

Hakan Balta ve Emre Asik ikilisine alistik artik, hem milli takim, hem Galatasaray cok siritmiyolar ve bana guven vermeye basladilar. Umarim bu lafimi bana haftaya yedirmezler. Bugun Baris'in ve Sabri'nin mucadele hirsida hosuma gitti. Takim yine gecen yilin son haftalarindaki gibi kenetlenmis durumda. Bir mucize daha gelebilir mi ? Biraz Gaziantepspor hakkinda konusmak lazim, her seyden once, yonetimi tebrik ediyorum. Buyuk takimlarin dusunemedigi seyi onlar yapmis. Bakmislar bu takim Brezilyalilardan olusuyor ve Portekizce konusuluyor. Bu asi tutmus o zaman buna yogunlasmak lazim diyip, Portekizli José Couceiro ile anlasti. Bazi takimlar gibi takimda tutmus Brezilya ekolunun yerine, Ispanya huzur evi modelini getirmedi. Kisa ve oz, Tabata dunyanin her takiminda siritmadan oynar. Attigi paslara hayran kaldim. Buyuk bir ihtimalle seneye Gaziantep'te olmaz. Murat Ceylan sahada kaldigi surede etkiliydi.

Artik tek sey, 12 Nisan Pazar, 19:00...

Murat Ceylan



Mac baslamadan yazmak istedim, gelecekte Turk futbolunun en onemli adamlarindan biri olacak Murat Ceylan. Oyun tarzina, istikrarina, hirsina bayiliyorum. Onlibero, ortasahanin ortasi ve forvet arkasi oynayabiliyor. Yeni bir Ayhan Akman sanki. Konusmasini dinledikten sonra daha da sempatiklesiyor insanlarin gozunde. Gaziantepliceyle, 'r'leri yumusak soylemesi bir araya gelince inanilmaz bir sey cikiyor ortaya. 88 dogumlu ve daha onunde cok yillar var. Bu bicirik haliyle bu kadar pres ve baski bana Okan Buruk'la Emre Belozoglu'nun karisimi bir sey hatirlatiyor. Umarim bir gun seni 'Parcali'yla goruruz.

 "1988 Gaziantep doğumluyum. 8 kardeşiz. 7 ablam var, ben kazandibiyim."
Murat Ceylan

5 Nisan 2009 Pazar

Kayip Araniyor



Adriano Leite Ribeiro'ya kimse ulasamiyormus. Hem Inter'de hem Brezilya'da tedirginlik varmis. Dunga'nin dedigine gore kampta gayet rahatmis, herhangi bir sorunu yokmus. Olagan sartlarda Cuma gunu Milano'da olmasi gereken Adriano'dan kimsenin haberi yok. Kacirildigina dair dedikodular varmis. Mourinho, Adriano'nun zor gunler yasadigini, muhtemelen ucagi kacirdigini ve ona kizmadigini soylemis Bakalim nereden, ne durumda cikacak dev ?

U'3'U


Bekle, bekle artik sabir kalmadi. Beklemekten yillar, yaslar gecti. Ugur Ucar 1 yildan daha uzun bir suredir sakat ve yeni yeni iyilesiyor, antremanlara cikiyor, hazirlik maclari yapiyor. Yeni yasin sana saglik ve basari getirsin yeni 3. Don artik, bindir sagdan, kes iceri, hep beraber sevinelim. 

Ozgurcan Ozcan



Bir suredir yazmayi dusunuyordum. Bugun Manchester'dan gelen haber beni yazmaya yonlendirdi. 1991 dogumlu Italyan, Federico Macheda'nin uzatmalarda golunu atip, takimini liderlik koltugundan kaldirmamasi, aklima Galatasaray'in cok sey beklenen forveti Ozgurcan'i aklima getirdi. Yaklasik 3 yildir devamli sezon oncesi kamplarinda duzenli olarak A takima cikarilan, sonrasinda PAF takima geri gonderilen ya da pismesi icin Anadolu'ya gonderilen ama ayni zamanda cok sey beklenen forvet oyuncusu.

 Ozgurcan, 2006 - 2007'de Kayseri'de, 2007 - 2008'de Gaziantep'te kiralik oynadi ama asil patlamasini bu sezon kiralik olarak gittigi Sakaryaspor'da yapti. Bank Asya 1. Lig'de son sirada bulunan Sakaryaspor'un 13 golunun altinda imzasi bulunuyor Ozgurcan'in. Oynadigi maclarda goze carpan sey, daha onceki maclara gore daha tecrubeli ve hazir olmasi. Sakarya'ya biraz fazla geliyor. Yapili ve iri gorunmesine ragmen gorunenden daha hizli ve teknik. Iki ayaginida kullanabiliyor ve topsuz oyunda da gayet basarili. Onumuzdeki sezon buyuk bir ihtimalle Galatasaray'da forma buluyor olacak. Belki de ikinci bir Arda olacak, beklemek lazim. Yasi 21'e yaklasmis adam hala patlamasini yapamadi, Manchester'da Sir cekinmeden 17'lik adami boyle zor bir macta oyuna sokup kazaniyor. Bir seyler hala yanlis gidiyor buralarda.

Saint Alan of Tyneside



Ingiliz futbolunun en onemli isimlerinden biridir Shearer. Southampton, Blackburn Rovers ve efsane oldugu Newcastle United'la 558 macta 341 gol atmis zamaninda. Ingiltere'de oynanan zorlu futbolla kiyaslandiginda, her forvetin ulasabilecegi bir rakam degil 341 gol. Shearer hakkinda son gelisme, 10 yil formasini giydigi Newcastle United'in basina gecmesi. Zorlu gunlerden sonra dusme potasinda bulunan Newcastle, teknik direktorleri Joe Kinnear'in kalp ameliyati gecirmesinden sonra takimin bayrak adamlarindan biri olan Shearer'la gorusup, sezon sonuna kadar takimin basinda olmasini istemisler. Eger Alan, Newcastle'i ligde tutmayi basarirsa bu kisa sureli maceranin ardindan ufak bir servet sahibi olacak. Ligde kalinmasi halinde, mac basina 100 bin pound ve bonus olarak 1 milyon pound alacak. Istanbul'da bayrak adam sevdasi tutmadi, umarim Newcastle'da tutar. Zamanin otesine gitmek de lazim tabi...

'The money won't change me - I'm only a sheet-metal worker's son from Newcastle'
Alan Shearer