20 Mart 2009 Cuma

Post Match : Galatasaray - Hamburg SV



Dertliyim bu aksam, dertli.  O yuzden ilk defa 1. tekil kisi yazacagim. Cehennemi yasadik bir kez daha. Mutlu sonla bitmedi bu sefer heyecan dolu dakikalar. Aslinda gayet guzel baslamisti her sey. Mactan once acilan zekice bir pankart ve guzel bayrak sov... Sonrasinda ilk yarida gayet dikkatli ve kontrollu oynanan bir oyun ve ilk yarinin sonunda gelen gol. Baros'un etkili kosusu ve Kewell'in topu ust aglara asmasi...
Gayet guzeldi her sey. Ikinci yari daha da guzel basladi. Son zamanlarda gordugum belkide en guzel goldu. Kisa paslar, kosular ve ders gibi bir bitiris Baros'tan. Tam herkes havaya girmisken Guerrero'nun ayagindan cikan fuzeyle fark bire indi. Defansin ortasinda, gercek bolgesi olmayan ama yuregiyle oynayan iki futbolcunun yaptigi bir hata sonrasinda 2-2. Yine akillara Bordeaux maci geldi. Geldi gelmesine bir sey eksikti bu sefer. Icim rahat degildi bu sefer. Son dakikalardaki bindirmelere ragmen gelmedi o gol. Aslinda gol geldi ama icimdeki rahatsizligin nedenini gosteren goldu. Macin basindan beri kopek gibi kosan Olic sonunda atti golunu. Iki macta kacirdiklarini, son yikici golu atarak cikartti. Belki de 2-0'da orta sahaya yapilacak bir Mehmet Guven takviyesi her seyi guzel sonuclandirabilirdi ama olmadi. Bunlari yazarken bile dertliyim. Hala dusunuyorum nasil kaybedilir bu mac diye. Bugun Sami Yen'de olup 2-0'da turu icinde hissetmeyen kimse var miydi acaba ? Bu kadar derde, huzursuzluga ragmen, yuzumde bir tebessumde var.
Harry Kewell, Milan Baros, Hakan Balta, Ayhan Akman ve Arda Turan'in Galatasaray'da oynamasi bu tebessumun nedeni. Bu 5 oyuncuyu ellerim patlayincaya kadar alkislamak istiyorum. Oncelikle Arda Turan, 66 numarali formayi sahada gormek bile heyecan veriyor bana. Insanlar futbolun oyun bolumunden keyif alsa, o meziyetlere gore degerlendirseler de, benim icin futbol senin sahada yaptiklarindir. Eger bir futbolcu, sagligini tehlikeye atip, ustundeki parcalinin hakkini sonuna kadar veriyorsa bu benim icin atilacak 10 golden daha degerlidir. Senin bu takimda olman, soldan inmen, calim atman, kafaya pas atman bana keyif veriyor. Yurt disina, daha buyuk kuluplere transfer olmani istiyordum gecmiste; artik tek istegim olene kadar burada olman. Harry Kewell, diyecek pek bir sey bulamiyorum. Sadece dusunuyorum bir Avusturalya'li nasil 6 ayda bu kadar bizden biri olabilir ? Stoper dediler, orada bile kusursuza yakin oynadi. Hagi'den sonra benim icin bu takima gelmis en degerli yabanci Harry Kewell.
Bu macin bir baska kahramani Milan Baros. Geldiginden beri en iyi maciydi. 2 tane yarmayi sirtina alip bir o kanada bir bu kanada surukledi resmen. Attigi golde bitiriciligini bir daha gosterdi. Daha uzun yillar burada oynamani yurekten istiyorum. Hakan Balta, gecen yil Besiktas macindan once geldiginde ne gerek var ki demistim. Asil benim oyle bir yorum yapmama ne gerek varmis. Sahada efendice oynayan ve ustundeki formanin asaletini yasayan bir futbolcu oldugun icin seninle de gurur duyuyorum Hakan. Yasim ya 7 ya 8, yavas yavas futbolun o karmasik dunyasina dustugum yillar. Cok ta anlamiyorum, sadece oynuyorum... Besiktas'ta bir sarisin var ama kosuyor, basiyor, yapiyor bir seyler. Icimden bir seyler bu adami Galatasaray'da gormek istedi. Sari kirmizili formaya yakisacigini hayal etmistim taa o yasta. Ahmet Yildirim + Mehmet Aksu karisiliginda Galatasaray'a geldigini duydugumda ne kadar mutlu oldugumu hala hatirliyorum. Su anda ayni duygulari hissettigim adam Serdar Kurtulus, nedenini hic bilmiyorum ama. Iyi ki de gelmissin be Ayhan. Seninle birlikte bir futbolcunun nasil olgunlastigini gordum. Belkide Turk futbolunun en cirkef adaminin, nasil en cok olumlu pas yapan adama donustugunu gordum. Iyi ki bu takimdasin ve kaptansin.
Aslinda bugun Baris Ozbek'te gayet iyiydi ama bu futbolcular benim icin ozel artik ve onumuzdeki yil kadronun bu adamlarin uzerine kurulmasi gerektigini dusunuyorum. Baris'in ozellikle kaptigi toplar bugun ona da hayran olmami sagladi. Serkan elinden geleni yapti, Volkan Yaman kendinden beklenmeyecek seyler yapti. Kanka torpiliyle oynayan Umit ve Hasan belki de turun kacmasinda en etkili isimlerdi. Hasan'in oldurdugu toplar kabul edilemezdi. Hasan'in yaptiklarini bile kabul edebiliyorum artik sindirdim icime maglubiyeti bu yaziyi yazarken ama sindiremedigim bir sey var o da Lincoln. Yazidigim butun yazilarda korudum onu. Yeteneklerine saygi gosterdim, paslarina, sutlarina diyecek bir sey bulamadim bazen. Bugun yaptiklari benim icin Lincoln'u bitirdi. Artik onu Galatasaray'da gormek istemiyorum. Boyle zor bir macta arkadaslarini yarida birakan kimse o formayi giymeyi hak etmiyorum demektir. Yolun acik olsun Lincoln. 
" Yuruyoruz sessiz ve kederli... ".

18 Mart 2009 Çarşamba

Ailton Goncalves da Silva


Ypiranga --> Internacional --> Mogi Mirim --> Santa Cruz --> Guarani FC --> UANL Tigres --> Werder Bremen --> Schalke 04 --> Besiktas --> Hamburg SV --> Red Star --> Grasshopper --> MSV Dusiburg --> Metalurh Donetsk --> SCR Altach --> Campinense

Istikrar dedikleri bu olmali. 1998 - 2004 yillari arasinda oynadigi Werder Bremen disinda butun takimlarda en fazla 1 sezon kalabilmis. Her yil yeni bir ulkeye tasindiginizi dusunsenize bir. Izinden gec donmeler, disiplinsizlik ve alkol kullanimi yuzunden oynadigi takimlarda sorun yasadi. Yas 35, bakalim daha neler gosterecek bize. Gidina kurban.

17 Mart 2009 Salı

Servet Cetin



Iyi yillar Servet Cetin. Don artik 76. Zayiflayan savunmaya sen lazimsin. Bu takima gonulden bagli olmasan da, verdigin mucadele taraftarlara yeter.

Harry vs. Semih



Herkesin bildigi gibi Hamburg macinda Galatasaray'in stoper bolgesinde buyuk bir sorunu var. Almanya'daki macta Emre Asik'in yaninda kim oynayacak krizi varken, simdi onunda olmamasiyla beraber Hakan Balta'yla beraber kim oynayacak sorusu insanlarin aklini karistiriyor. Bana gore o bolgede oynayabilecek 2 adam var. Harry Kewell ve Semih Kaya. Bazi gazetelerde yazdigi gibi, Mehmet Guven ya da Baris'in o bolgede oynayacagini dusunmuyorum. Mehmet Guven daha orta sahada duzgun oynayamazken, Bulent Korkmaz onun gibi agir bir futbolcuyu orada oynatmak gibi bir riski goze alamaz. Baris'ta ise o bolgede oynamaya yetecek bir yetenek yok. Baris'in sahadaki gorevi kosmak, yormak ve hirpalamak; boyle bir adamdan 1 maclik olsa bile stoper yaratamazsiniz. Simdi Semih ve Kewell'i karsilastiralim. Semih 182cm, Kewell 180. Semih daha uzun olmasina ragmen daha zayif Kewell'dan. Semih'in asil mevkii defansin ortasi, yillardir oynadigi yer burasi. Kewell ise, Hamburg maci disinda, genc takimlarda oynarken defansin ortasinda oynamis. Yani pozisyon alma, kademe, defansif mudahaleler konusunda Semih bir adim onde. Ancak Kewell'in EPL gibi zorlu bir ligde oynamis olmasi ve fizigini cok iyi kullaniyor olmasi onu bu bolge icin adaylar arasina sokuyor. Geriden topu oyuna sokmalarda, Semih'i iyi tanimadigimiz icin Kewell onde. Defans bolgesinde oynamayi bildigi icin, mac icinde olabilecek skor degisiklerinde, defansa yaslanmada ya da ileride beklemede Semih daha avantajli. Tecrube konusunu ayri incelemek lazim. Genel olarak Kewell diyebiliriz ama Semih'in gercek bolgesinin stoper oldugunu unutmayalim. Degisik anlamlarda tecrubede iki oyuncununda avantajlari var. Bir baska konu ise defans uyumu. Iki tane solak stoperler araya atilan toplarda zorlanabilir Galatasaray. Cevik bir futbolcu olmasina ragmen beli cabuk donmeye Kewell yine bu toplarda zorlanabilir. Semih ise sag ayakli olmasiyla ve gencliginin dinamizmiyle daha basarili olabilir. Bana kalirsa bu macta Kewell'in alisik oldugumuz yerinde, Semih'in ise defansin ortasinda oynamasi daha iyi olur. Mustafa Denizli'nin Bulent'i yaratisini, Bulent Hoca, Semih'te denerse bir sey kaybetmez. Semih'in heyecanlanacagi dogru ama Semih hic maca cikmamis bir futbolcu degil. Hem milli takimda hem Galatasaray genc takimlarinda 100den fazla maca cikti. Ali Sami Yen'e alismasi en fazla 5 dakika alir. O ilk 5 dakikada Meira vari bir hata yapmazsa hayallerini kurdugu yere gelmek icin ona verilen sansi iyi kullanir. Sayin Bulent Cesur Korkmaz, senden yeni bir "Cesur" yaratmani bekliyoruz, hemde o gencte, senin dediklerini yapmak icin Kaya gibi bir yurek var.

Monsieur Tigana



Fransa ve Mali halkinin efsane futbolcusu Jean Tigana, tekrar teknik direktorluge baslamis. Bu seferki mekani Suudi Arabistan'in Al Hilal takimi. Nisan 2007'den beri calismayan Tigana'ya, Suudi Arabistan'daki nakit ilac gibi gelmistir bu kriz doneminde. Daha ilginci, onceki teknik direktor Cosmin Olaroiu'nun takimdan kovulmasinin nedeni. Rumen hoca, sinirlenip formayi yere atmis ve bu formada amblem olarak Suudi Arabistan Seyh'inin varisi olan Prensin resmi vardi. Sen misin bize saygisizlik yapan diye aniden isine son vermisler. Umarim Tigana ve kurdanindan rahatsiz olmazlar. Kurdandan olmazlarsa bile basarisiz sonuclar ve sacma taktiklerden rahatsiz olacaklar.

16 Mart 2009 Pazartesi

Mazi

From Gerrard With Love

Kaptandan butun taraftarlara opucuk. 1-4 gibi bir Manchester United galibiyetinden sonra daha ne olsun. Hafta ici Real'e 4, hafta sonu Manchester'a 4. Liverpool'dan nefret ediyorum diyen Rooney'e guzel bir kapak. 4 4luk bir takim Liverpool, ah birde sanssizliklar olmasa...

Puan Durumlari






15 Mart 2009 Pazar

Post Match : Trabzonspor - Galatasaray


Bu maci izleyipte keyif almayan insan yoktur herhalde. Hani derler ya top bir o kalede bir bu kalede, aynen oyle bir mac oldu. Takimlar oyunun bazi bolumlerinde agirliklarini koysalarda genelde tenis maci gibi bir mac oldu. Trabzonspor taraftarlari Yattara'nin olmayisi yuzunden biraz cekinselerde Alanzinho bugun onlari tatmin etmistir. Cok gucsuz ve celimsiz oldugu kimsenin gozunden kacmamistir. Lincoln'un bile dusmeyecegi mudahalelerde yerde kaldi. 7. dakikada attigi gol ise ayagina ne kadar hakim oldugunu gosterdi herkese. Golden sonra isiklarda yasanan sorun, bogucu Trabzon baskisinin dindirdi Galatasaray icin. Sonrasinda Arda'nin sik pasinda Baros'un guzel dokunusu 1-1 yapti. Ilk yari goller disinda durgundu. Ikinci yari ise etkili baslayan Galatasaray'di. Bilincsizce yapilan paslarin yerine, ayaga bilincli yapilan paslar bu etkinin ana nedeniydi. Ayhan'in mac boyunca en iyi oynadigi bolumdu buda. 67.dakikada Tayfun'un hatasiyla Baros'un sutu ve Song'un eskiden alisik oldugu bir seyi yapip Arda'ya asisti Galatasaray'i one gecirdi.
Geri kalan bolumde Galatasaray'in kapanmasi ve buyuk bir ihtimalle hayatinda hali saha dahil hic bir zaman futbol oynamamis ya da hayatinda hic Premier League izlememis bir hakemin acemiligi yuzunden, Yaser'e gosterilen bir kirmizi kart Galatasaray'i 10 kisi birakti. 10 kisi kalan ve iyice geriye cekilen Galatasaray, yine Alanzinho'nun icin bulundugu bir pozisyondan sonra topu aglarinda gordu ve mac 2-2 oldu. Bana gore macin 3 kirilma ani vardi. Birincisi elektrik sorunu ve Trabzon'un basksini yitirmesi. Ikincisi 61.dakikada zeki Trabzonsporlu taraftarlarin sov amacli hareketi ve macin yine sogumasi. Bu ikiside Trabzonspor baskisindan cikardi Galatasaray'i. Ucuncusu ise yardimci hakemin amatorlugu yuzunden Yaser'in gordugu kirmizi kart. De Sanctis bugun yine basariliydi, kusursuza yakin oynadi. Kalesinde gordugu gollerde yapabilecegi hicbir sey yoktu. Galatasaray defansini teker teker incelemek yerine butun halinde tebrik etmek istiyorum. Ortada Emre - Hakan ve beklerde  Sabri - Volkan, cok iyi oynadilar. Ozellikle Emre her macta gosterdigi performansi bu macta da gosterdi. 
Ayhan bugun biraz yorgundu. Hamburg macindaki olaganustu oyunundan sonra bu yorgunluk kabul edilebilir. Galatasaray'in tempo yaptigi bolumde oyunun en iyisiydi. Baris yine cok kostu, cok yordu ve yoruldu. Arda yine elinden geleni hatta sakatken daha fazlasini yapti. Mehmet Guven ve Umit Karan istekli ama vasatlardi. Baros 17. golunu atti. Degisik bir adam, bitek atma eylemini iyi yapiyor. Digerlerinde, bir tekleme oluyor. Hasan Sas'in mac sonrasinda yaptigi " Hafta ici yurtdisinda iyi oyun ve mucadele, sonra hafta sonu iyi oyun ve mucadele olmaz. Manchester bile 4 yedi. " aciklamasi aslinda futbolun gercegi. Futbolcularin Avrupa liglerini takip etmesi de ayri bir guzellik. Trabzonspor'a gelirsek, acilen en az bir tane zeki forvet almalari gerek. Orta sahayi da Huseyin iskencesinden bir an once kurtarmalari gerek. Turkiye liglerinde en sevmedigim futbolcularin basinda gelir Egemen Korkmaz, bu gun bu nefretimi tekrar deprestirdi. Lincoln'un yedek kulubesi tecrubesi, umarim ona iyi bir ders olmustur. Para cezasi sert olabilirdi, boyle bir ceza daha iyi oldu. Persembe gunu guzel olacak.


Zeka Yoksunu


Florentino Perez onumuzdeki sezon kadroya katmayi dusundugu futbolculari aciklamis. Cristiano Ronaldo, Kaka, Steven Gerrard, Xabi Alonso, Fernando Torres, David Villa ve David Silva. Bu adamda bazi seylerin eksik oldugunu dusunuyorum. Daha Liverpool hezimetinden 1 hafta gecmemis hala basariya 7 tane yildiz oyuncu alarak ulasacagini dusunuyor. Futbol takim oyunudur bunu unutma. Liverpool'da oynayan isimlere talip olmasinin nedeni o kadar erin arasinda o komutanlarin durumu iyi yonetmesinden. Ne Gerrard, ne Torres, ne de Xabi Alonso Real'de Liverpool'daki gibi oynayamazlar. Yukaridaki isimlerden en fazla 2 tanesine alabileceklerine inaniyorum ama yinede Kolay gelsin Perez.

Ronaldinho Jr.


Barcelona'da oynadigi donemlerde Ronaldinho'nun veliahti olarak lanse ediliyordu. Oynadigi bir kac mac disinda ne Tottenham'a ne de Barcelona'ya hic bir macta yeterince katki saglayamadi genc Meksikali. Bu sezon basinda Tottenham'a geldiginde herkes cok umitliydi ama tutmadi. Tottenham'in kotu giden performansindan sonra Redknapp'in gelmesiyle forma bulamaz oldu. Simdi de Championship takimlarindan Ipswich Town'a kiralandi. Sezon sonuna kadar Ipswich'te takilacak. Once Barcelona sonra Londra simdi Ipswich... Depresyon...

Veda


Bu ulke futboluna kazandirdigin degerler icin tesekkurler Umit Ozat. Bu ulkede degerin yeterince bilinmedi son macina kadar, ama Almanya'da oynadigin 1,5 sezonda kendini insanlara hayran biraktin. Adamliginla, efendiliginle hatirlanacaksin. Sol kanattan sag disla kestigin toplari ozleyecegiz Kaptan.