2 Ekim 2009 Cuma

Post Match : Galatasaray - Sturm Graz



Galiba Eskisehirspor macindan sonra Galatasaraylilar Ali Sami Yen'de uyuyakaldi. Kadrodaki degisiklikler disinda ben cok buyuk bir fark goremedim bu iki mac arasinda. Goze carpan tek fark iyilesmesini bekledigimiz Galatasaray'in biraz daha kotulesmesi. Macin ozetini izleyenler Galatasaray'in direkten donen toplarini, verilmeyen penaltisini, iptal edilen golunu gorup kanmasinlar cunku bu ozetler ayni Mehmet Demirkol'un Fenerbahce - Antalyaspor maci hakkinda yaptigi yorum gibi. Macin ozetindeki pozisyonlardan baska Galatasaray'in mac icin hicbir seyi yok. Galatasaray lige cok hizli ve tempolu baslamisti. Hatta ilk 15 dakikada atilan gollerle rakiplerini mactan silip attigi bir cok mac izledik ilk haftalarda. Son 3 haftada ise Galatasaray'in o eski baskili ve tempolu oyununu goremiyoruz. Bunun yerine, Galatasaray'in gecen sezonki futbolundan daha yavas, daha az bilincli pas yapilan bir oyun izliyoruz. Ayhan'in yoklugundan kaynaklandigini dusundugumuz bu sorunun, Ayhan'in varliginda da duzeldigini goremedik. Tabi bunda Ayhan'in daha tam hazir olmamasi da var.


Benim gozume en cok carpan sey, Galatasaray'in bu performansindaki dususun, Arda'nin performansiyla dogru orantili olusu. Arda, sanki son maclarda kendinden beklenenleri yapamiyor. Bana gore Ayhan'in hemen onunde oynadigi maclarda, yani orta sahanin ortasinda takimin beyni olarak oynadigi maclarda, cok daha etkili oluyordu. Son maclardaysa bir forvetin arkasinda, bir solda, bir sagda oldugu icin bana gore ne yapacagini o da sasirdi. Bu mac bizlere Ayhan'in yaninda oynayacak adamin kesinlikle Mustafa Sarp oldugunu gosterdi. Hatta ondan sonra gelecek adam da bence Baris Ozbek'tir. Bu iki oyuncu da Mehmet Topal'in aksine topu oyuna daha cabuk sokuyor ve orta sahada daha cok calisiyor. Bugun Mehmet Topal gercekten cok verimsiz oynadi. Bence Rijkaard'in surekli degisen kadrosunda bir kac hafta yer bulamayacaktir.

Gelelim Elano'ya. Tamam kendisinden bekleneni tam yapamadi, tamam paslari isabetsizdi, cok top kaptirdi ama bu adami elestirmek gunahtir. 2 yil boyunca butun Galatasaraylilarla dalga gecen Lincoln'e bikmadan "tapan" taraftarlarin bu adami bu kadar kolay harcamasi gunahtir. Bu kadar etkisiz oldugu macta bile tek asisti kendisi yapti bunu unutmayalim. Futbol, fikirler ve eylemlerden olusan bir spordur. Eylemler bazi degiskenler yuzunden aksayabilir ama asil onemli olan fikirlerdir. Eger bir futbolcu dusunebiliyorsa, bir seyler uretebiliyorsa bu bana yeter. Ayakkabisi rahatsiz ediyordur, bir sakatligi vardir, keyifsizdir, butun bunlar futbolcunun yapmak istedigi eylemi etkileyebilir ama eger o adam, herkes aldigi topu sag kanada atiyorken, kafasini kaldirip 50 metrelik bir pas atmayi dusunup, deniyorsa basarili olmasa bile benim icin yeterlidir. Yarim volesini elestirenlere bir sorum var. Arkasina dogru giden topa baska nasil bir sekilde vurmasini bekliyorsunuz ?

Servet - Emre ikilisi bugun maci kurtaran adamlar oldu. Onlar olmasa buyuk bir ihtimalle maglubiyet kacinilmaz olurdu. Zaman zaman hata yapmalarina ragmen, gorevlerini layikliyle yerine getirdiler. Hakan Balta pek etkili degildi bugun. Bir stoper, bir sol bek ola ola onun da dengesi biraz sasti. Sabri hirsiyla bugun yine takimin iyilerindendi. Galatasaray'in tek golunun sahibi Baros, bana gore gol disinda pek bir varlik gosteremedi. Her zaman soyledigim gibi surekli oyunun icinde olan ve oyunun kaderini her an degistirebilecek bir forveti tercih ederim. Keita da bugunun iyilerindendi. Bazen gereksiz top kayiplari yapmasa daha iyi olacak. Acaba simdi ne yapacak diye beklemek bile keyifli ama.

Bu macin bir baska konusuysa hakemler. 3 yetmedi 5 yaptilar ama hala bir degisiklik yok. Arda'nin iptal edilen golune mi yanayim, verilmeyen penaltisina mi yoksa ceza sahasi icinde Gordon'u eliyle mudahale ettigi topa mi ? Kalkan abuk subuk ofsaytlar, enteresan tac ve korner kararlari bir baska rezalet. Hollandali hakem 5lisine diyecek sozum yok.

Bu sikici macin en cok takdir almasi gerek tarafi bence Sturm Graz takimi. Kucuk hedefli takimlara deplasmanda oynama dersi verdi. Iyi defans yapip, counter-attacklarla pozisyonlara girdiler. Tebrikler Franco Foda.

Hiç yorum yok: