13 Eylül 2009 Pazar

Post Match : Galatasaray - Besiktas

Sezonun ilk derbisini kazanan, ongoruldugu gibi Galatasaray oldu. Herkes Galatasaray'dan daha baskili ve etkili bir futbol beklese de, sari kirmizili takim bugun macin ilk 10 dakikasi ve gol pozisyonlari disinda o kadar da etkili degildi. Hatta macin ilk yarisinin sonlarinda ve ikinci yarinin baslarinda Besiktas'in sahaya yayilma ve pas yapma olarak daha iyi oldugunu soyleyebiliriz. Galatasaray'in bugun iyi oynamadan aldigi 3-0'lik net galibiyetin tek bir aciklamasi var benim icin, o da iki takim futbolculari arasindaki kalite farki.

Kulubedeki ikiliyi de unutmamak lazim tabi. Galatasaray'da futbolla ilgili herkesin tanidigi futbolcularin olmasi ve bu futbolcularin her saniye macin kaderini degistirebilecek paslar, sutlar atabilmleri; bunun aksine Besiktas'in kadro kalitesi bakimindan Galatasaray'dan cok uzak bir noktada olmasi galbiyetteki en onemli etkendi. Elano'nun, Kewell'in, Arda'nin attiklari paslar ve Baros gibi bir bitiricinin tamamlamalari maci sonuclandirdi.

Bugun Leo Franco kalitesini gosterdi. Karsi karsiyalarda, atilan sutlarda hem takim arkadaslarina hem de taraftarlara guven verdi bugun. Yavas yavas bu guven daha da artacaktir. Defansin gobeginde oynayan Servet - Emre ikilisi benim gozumde bu takimin ideal defans ikilisidir. Emre'lerin soyadi ne olursa olsun, Servet'in yaninda ikisinden birinin oynamasi Gokhan Zan'dan daha saglam duruyor. Bugun hem Servet, hem Emre Asik iyi oynadilar ve gelismeye calisan Besiktas ataklarinin gelisememesinde onemli rol oynadilar. Solda Hakan Balta her zamanki seviyesindeydi. Milli takim yorgunlugu, sakatlik etkilemedi, yine kritik mudahalelerde bulundu ve ataklarda etkiliydi. Sabri Sarioglu 2009 - 2010 sezonunda izlenmesi keyif veren bir futbolcuya donustu. Sadece bugun ki macta degil, bundan once ki maclarda da saglam bir goruntu ciziyor. Bugun oynadigi kulvarlarda basmadik yer birakmadi. Hem ileride, hem geride elinden geleni yapti, iyi de yapti. Keske hep boyle oynasa, hatta biraz daha ustune koysa.

Orta sahanin gobeginde Mustafa Sarp - Mehmet Topal ikilisi, uyum olarak siritmadi ama yaptiklari is olarak biraz daha fazlasini arzulatti. Ozellikle Mehmet Topal'in biraz etkisiz kalmasi bu arzunun ana nedeni. Ideal ikili Mustafa Sarp - Ayhan'dir gozumde. Linderoth'un donusu neye gebe olur bilemiyorum. Sagda Keita yine rakip takimin bekini kansere yaklastirdi. Nasil bir depardir, nasil calimlardir, nasil bir oyun gorusudur bu ? Lyon'lu taraftarlar sinir oluyorlardir bence bu performansa. Kewell, kalitesini yine son iki golde gosterdi. Adamdan asalet akiyor cimenlerin uzerinde. Ilk yaridaki vuruslarindan biri gol olsaydi da Daddy Cool esliginde inletseydi Galatasaray taraftari Ali Sami Yen'i.

Cok etkisiz oynadigi, hatta neredeyse sadece sahada gezdigi bir macta bile asist yapabilen Kaptan'i kutluyorum. Artik bu kornerler iyice uzmanlik alani oldu. Bosna Hersek macinda Emre yerine Arda kullansaydi belki de sonuc farkli olurdu. Milli maclarin yorgunlugu bugun her halinden belliydi. Hem kafa olarak, hem fiziksel olarak cok yorulmus Arda. Iyi bir dinlenme doneminden sonra yine top alip, top dagitan Arda'yi izlemeye baslariz. Ulkesinin golcusu Milan Baros, bu maci da bos gecmedi. Iki tane klasik Baros golu atti. Anlayamiyorum bu adami oyun olarak iyi diyemeyecegimiz bir performans sergiliyor ama bir sekilde gol atiyor. Haticeye degil neticeye bakmak lazim tabi.

Elano biraz daha alismis takima. Taa Brezilya'dan geliyor olmasina ragmen, Tello'nun aksine, bugun sahadaki yerini aldi. Once, Arda'nin yorgunlugundan bosalan Galatasaray orta sahasina hareket getirdi, sonra Baris'in girmesiyle birlikte kanatlari tekrar hareketlendirdi. 3. golden onceki pasini gecmemek lazim. Bir frikik olsun da, sovunu yapsin diye bekledim ama olmadi. Yeni transfer Caner Erkin de bugun Galatasaray formasiyla ilk macina cikti.


Bugun gayet iyi mucadele etmelerine ragmen, gecen yil sampiyonu Besiktas'a diyecek bir sey bulamiyorum ben. Taraftarlara yaziktir, gunahtir. Nacizane, Mustafa Denizli'ye bir kadro yazmak istiyorum: (4-2-3-1'imsi) Hakan Arikan - Ibrahim Uzulmez ( Ismail Koybasi ) - Ibrahim Toraman - Ferrari - Ekrem Dag - Fink - Ernst - Tello - Nihat ( Yusuf veya Tabata ) - Holosko - Bobo ( Nobre ). Haddim degil Hocam ama sana da uzuluyorum.

Hiç yorum yok: